Ίσως ο μεγαλήτερος εν ζωή καρχαρίας ηλικίας έως 512 ετών

Pin It

 Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι που ειναι ακόμα ζωντανό που γεννήθηκε το 1505.

Ήταν η χρονιά που ο Μάρτιν Λούθερ έγινε μοναχός και ο βασιλιάς Ερρίκος VIII ακύρωσε τη δέσμευσή του με την Αικατερίνη της Αραγωνίας ...

Αλλά αυτό ακριβώς πιστεύουν οι επιστήμονες με τη μορφή καρχαρία που κολυμπούσε στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού στην Γροιλανδία .Ο καρχαρίας εκτιμάται ότι έχει ηλικία εώς 512 ετών, γεγονός που θα το καθιστούσε το παλαιότερο σπονδυλωτό στον πλανήτη.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι γνωστό ότι ζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια και καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κολυμπώντας γύρω από την αναζήτηση συντρόφου.

Επίσης αυξάνονται με ρυθμό ενός εκατοστού το χρόνο, δίνοντας στους ερευνητές τη δυνατότητα να καθορίσουν την ηλικία τους υπολογίζοντας το μέγεθός τους.

 


Αυτός ο συγκεκριμένος καρχαρίας, ένας από τους 28 μεγάλους καρχαρίες της Γροιλανδίας που πρέπει να μελετηθεί από τους ερευνητές, υπολογίστηκε σε μήκος 18 πόδια και ζυγίστηκε πάνω από έναν τόνο, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι κάπου στην ζώνη των 272 εώς 512 ετών.

Η πιθανή ηλικία του καρχαρία αποκαλύφθηκε σε μια έρευνα στο επιστημονικό ημερολόγιο, όπως υποδεικνύει ο Ήλιος.

Εάν οι ερευνητές έχουν σωστή ηλικία καρχαρία, τότε ήταν ζωντανός εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων όπως η ίδρυση των ΗΠΑ, η Βιομηχανική Επανάσταση και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι.


Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας τρώνε γενικά τα ψάρια, όμως ποτέ δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ το κυνήγι. Κάποιοι έχουν βρεθεί να έχουν στο στομάχι τους τάρανδοι και ακόμη και πόνι.

 

 

 

 

Λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους, οι επιστήμονες στη Νορβηγία πιστεύουν ότι τα οστά και οι ιστοί των καρχαριών της Γροιλανδίας μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες ώστε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Οι επιστήμονες του Αρκτικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας χαρτογραφούν σήμερα το DNA των ζώων για να μελετήσουν περισσότερα για το τι αποφασίζει το προσδόκιμο ζωής στα διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
"Τα πιό μακροχρόνια είδη σπονδυλωτών επί του πλανήτη έχουν πλαισιώσει τους πληθυσμούς τους στον Ατλαντικό Ωκεανό", δήλωσε ο καθηγητής Kim Praebel σε ένα συμπόσιο που διοργάνωσε η Αλιευτική Εταιρεία των Βρετανικών Νήσων.


"Αυτό είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε κατάλληλες δράσεις διατήρησης για αυτό το ζωτικό είδος".

 

Pin It

Who's Online

We have 60 guests and no members online

News Flash

Υβρίδια φτιαγμένα με Photoshop Part 4

Read more ...

Μια δουλειά και αυτή λάθος Part 1

Read more ...

Ξεσπάστε εδώ!!!

 Άσχημη μέρα στην δουλειά?

Read more ...

20 Διαφορετικά εξώφυλλά ταινιών Part 1

Part 1

Read more ...

Η Χαλάρωση σε άλλο επίπεδο!!!

10 Προτάσεις για το Γκαράζ σας

 

Read more ...