Γενετική μηχανική Από τον Michael Evans

Parallel mustard pencil hurt nude
Pin It

Η γενετική μηχανική είναι μια επιστημονική εξέλιξη που περιλαμβάνει τον τεχνητό χειρισμό γονιδίων ενός οργανισμού με τη χρήση

 τεχνικών όπως η μοριακή κλωνοποίηση και ο μετασχηματισμός, προκειμένου να μεταβληθεί η φύση και η δομή τους.

Πολλοί από αυτούς τους μετασχηματισμούς επιτυγχάνονται με το χειρισμό του DNA ενός οργανισμού, το οποίο ουσιαστικά είναι ο κώδικας που είναι εγγεγραμμένος σε κάθε κύτταρο για να καθορίσει πώς θα λειτουργήσει.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα τόσο με υπέρ, όσο και με κατά.

Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές έρευνες στον τομέα της γενετικής μηχανικής των καλλιεργειών όπως οι πατάτες, οι ντομάτες, η σόγια και το ρύζι, με στόχο την απόκτηση νέων στελεχών που έχουν καλύτερες θρεπτικές ιδιότητες και καλύτερες αποδόσεις.

Σε έναν κόσμο όπου υπάρχει συνεχής ανάγκη παραγωγής περισσότερων τροφίμων. οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αναπτύσσονται για να αναπτυχθούν σε γη που δεν είναι προς το παρόν κατάλληλη για καλλιέργεια. Με το χειρισμό των γονιδίων στις καλλιέργειες ο στόχος είναι να βελτιωθεί η θρεπτική τους αξία, ο ρυθμός ανάπτυξής τους και η γεύση τους.

Οι σπόροι μπορούν να κατασκευαστούν έτσι ώστε να είναι ανθεκτικοί στα παράσιτα και μπορούν να επιβιώσουν στην καλλιέργεια σε σχετικά σκληρές κλιματολογικές συνθήκες. Η βιοτεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιβραδύνει τη διαδικασία αλλοίωσης των τροφίμων, έτσι ώστε τα φρούτα και τα λαχανικά να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Παρόλο που η γενετική μηχανική μπορεί να φανεί ότι φέρνει πολλά θετικά οφέλη, δεν υπάρχει καθόλου καθολική έγκριση αυτής της πρακτικής.

Η Greenpeace International είναι πολύ αρνητική σε όλο αυτό , επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική κατανόηση των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στο περιβάλλον του πλανήτη και στην ανθρώπινη υγεία.

Οι ανεπιθύμητες γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν σε αλλεργίες στις καλλιέργειες και οι κριτικοί πιστεύουν ότι ενώ η γενετική μηχανική μπορεί να ενισχύσει τη γεύση και την εμφάνιση των τροφίμων, θα μπορούσε επίσης να παρεμποδίσει τη θρεπτική αξία. Τουλάχιστον, προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές, όλα τα τρόφιμα ή τα προϊόντα που έχουν παραχθεί από γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα θα πρέπει να φέρουν σαφή σήμανση ως τέτοια στο σημείο πώλησης.

Ολόκληρες νέες ουσίες όπως πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά τροφίμων μπορούν να παραχθούν ως αποτέλεσμα της γενετικής μηχανικής. Η γενετική τροποποίηση των τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί η φαρμακευτική τους αξία, καθιστώντας έτσι διαθέσιμη μια σειρά εγχώριων ιατρικών εμβολίων.

Η Greenpeace υποστηρίζει ότι τα εμπορικά συμφέροντα είναι οι πρωταγωνιστές για την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην τροφική αλυσίδα και τονίζει ότι μόλις οι οργανισμοί αυτοί απελευθερωθούν στο περιβάλλον δεν μπορούν να ανακληθούν.

Η γενετική μηχανική δεν περιορίστηκε απλώς σε φυτά. Η ανθρώπινη γενετική μηχανική είναι η εξειδικευμένη επιστήμη της τροποποίησης των γονότυπων των ανθρώπων πριν από τη γέννηση.

Η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών σε ένα άτομο. Μπορεί να ενισχύσει τα θετικά χαρακτηριστικά, όπως η αύξηση της μακροζωίας και μπορεί να καταστείλει τα αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως η παρεμπόδιση ενός παιδιού να αναπτύξει ορισμένες γενετικές ασθένειες αργότερα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη μόνιμης θεραπείας για ορισμένες φοβερές ασθένειες.

Οι κριτικοί παροτρύνουν επίσης την προσοχή σε σχέση με τη γονιδιακή θεραπεία στους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι όταν αντιμετωπίζεται ένα ελάττωμα, η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε άλλη. Ένα κύτταρο μπορεί να είναι υπεύθυνο για πολλά χαρακτηριστικά, οπότε η απομόνωση των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για ένα μόνο χαρακτηριστικό δεν είναι καθόλου εύκολη.

Η γενετική μηχανική μπορεί να εμποδίσει την ποικιλομορφία των ανθρώπων. Η κλωνοποίηση μπορεί να είναι επιζήμια για την ατομικότητα και οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία θα ήταν απαγορευτικά δαπανηρή για όλους, εκτός από τους πολύ πλούσιους, καθιστώντας την διαδικασία εξαιρετικά διχαστική.

Η προστασία και ο σεβασμός της βιολογικής ποικιλομορφίας αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, λέει η Greenpeace. Είναι ένα από τα βασικά κλειδιά του κόσμου στην επιβίωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σαφές ότι η γενετική μηχανική μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά το γεγονός παραμένει ότι είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη χειραγώγηση της φύσης. Εκατομμύρια χρόνια έχουν κάνει τον κόσμο έτσι όπως είναι, αλλά οι επιστήμονες έχουν τώρα τη δυνατότητα να το αλλάξουν δραματικά με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είναι απολύτως ζωτικό το γεγονός ότι η γενετική μηχανική πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς διεθνείς ελέγχους και ότι οποιαδήποτε επιτρεπόμενη γενετική τροποποίηση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο στις πιο ρυθμισμένες συνθήκες.

Pin It

Who's Online

We have 27 guests and no members online

News Flash

Ατέλειωτο Ζουμ με ατελείωτες εικόνες

Read more ...

Μια δουλειά και αυτή λάθος Part 1

Read more ...

Illusion 2

Read more ...

Όταν τα Δέντρα «πεινάνε»!

Read more ...

Διάσημες γυναίκες που φορούν περούκες συνεχώς

Read more ...

Θυμόσαστε τον Azis Mrazish; Δεν θα το πιστέψετε για την αλλαγή που έκανε

 Σίγουρα θυμάστε τον σκανδαλιάρη διάσημο Azis, ο οποίος, με τα μουσικά του βίντεο έγινε άφησε εποχή ακόμα και με τις διαφορές

Read more ...