Το Hubble ανακάλυψε ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών

Pin It

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της

NASA/ESA απαθανάτισε ένα τέρας σε αυτή την παρατήρηση του εξαιρετικού σμήνος γαλαξιών eMACS J1353.7+4329, το οποίο βρίσκεται περίπου οκτώ δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό Canes Venatici. Αυτή η συλλογή από τουλάχιστον δύο σμήνη γαλαξιών βρίσκεται στη διαδικασία συγχώνευσης για να δημιουργήσει ένα κοσμικό τέρας, ένα ενιαίο τεράστιο σμήνος που λειτουργεί ως βαρυτικός φακός.

Ο βαρυτικός φακός είναι ένα δραματικό παράδειγμα της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν σε δράση. Ένα ουράνιο σώμα όπως ένα σμήνος γαλαξιών είναι αρκετά μαζικό ώστε να παραμορφώνει τον χωροχρόνο, γεγονός που κάνει το μονοπάτι του φωτός γύρω από το αντικείμενο να κάμπτεται ορατά σαν από έναν τεράστιο φακό. Ο βαρυτικός φακός μπορεί επίσης να μεγεθύνει μακρινά αντικείμενα, επιτρέποντας στους αστρονόμους να παρατηρούν αντικείμενα που διαφορετικά θα ήταν πολύ αμυδρά και πολύ μακριά για να ανιχνευθούν. Μπορεί επίσης να παραμορφώσει τις εικόνες των γαλαξιών του φόντου, μετατρέποντάς τους σε λωρίδες φωτός. Οι πρώτες ενδείξεις βαρυτικού φακού είναι ήδη ορατές σε αυτήν την εικόνα ως φωτεινά τόξα που αναμειγνύονται με το πλήθος των γαλαξιών στο eMACS J1353.7+4329.

Τα δεδομένα σε αυτήν την εικόνα προέρχονται από ένα έργο παρατήρησης που ονομάζεται Monsters in the Making, το οποίο χρησιμοποίησε δύο από τα όργανα του Hubble για να παρατηρήσει πέντε εξαιρετικά σμήνη γαλαξιών σε πολλαπλά μήκη κύματος. Αυτές οι παρατηρήσεις πολλαπλών μηκών κύματος έγιναν δυνατές από την κάμερα ευρέος πεδίου 3 του Hubble και την Advanced Camera for Surveys. Οι αστρονόμοι πίσω από αυτές τις παρατηρήσεις ελπίζουν να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες τεράστιων βαρυτικών φακών με τηλεσκόπια επόμενης γενιάς όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA.

ΠΗΓΗ: Goddard Space Flight Center της NASA

Pin It

Who's Online

We have 55 guests and no members online

News Flash

Υβρίδια φτιαγμένα με Photoshop Part 4

Read more ...

Μια δουλειά και αυτή λάθος Part 1

Read more ...

Ξεσπάστε εδώ!!!

 Άσχημη μέρα στην δουλειά?

Read more ...

20 Διαφορετικά εξώφυλλά ταινιών Part 1

Part 1

Read more ...

Η Χαλάρωση σε άλλο επίπεδο!!!

10 Προτάσεις για το Γκαράζ σας

 

Read more ...