Το μουσείο Vasa στη Στοκχόλμη: Το εικονικό ναυάγιο της Σουηδίας

Pin It

Μια μέρα στο Μουσείο Βάσα: Αναβιώνοντας το έπος του βυθισμένου πολεμικού πλοίου της Σουηδίας

Βρίσκεται στο γραφικό νησί Djurgården στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, το μουσείο Vasa (ή Vasamuseet) είναι ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφτεί όποιος ενδιαφέρεται για τη ναυτική ιστορία. Το μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 1990, είναι αφιερωμένο στο Vasa, ένα πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το 1628.

Σήμερα, αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα και πιο σημαντικά θαλάσσια αντικείμενα στον κόσμο. Καθώς πλησιάζετε το μουσείο, η σύγχρονη πρόσοψή του διαψεύδει τους αρχαίους θησαυρούς μέσα, υπόσχοντας ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο σε μια εποχή μεγάλων ναυτικών φιλοδοξιών και τραγικών λανθασμένων υπολογισμών.

 

Η ιστορία της Vasa είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και τραγική. Κατασκευασμένο μεταξύ 1626 και 1628, το Vasa προοριζόταν να είναι η ναυαρχίδα του σουηδικού ναυτικού, σύμβολο της ανερχόμενης δύναμης και της ναυτικής ανδρείας της Σουηδίας υπό τον βασιλιά Γουσταύο Αδόλφο .

 Το πλοίο ήταν πλούσια διακοσμημένο και διέθετε μια εντυπωσιακή σειρά από κανόνια, καθιστώντας το ένα από τα πιο τρομερά πολεμικά πλοία της εποχής του. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του Vasa ήταν ελαττωματικός. ήταν πολύ βαρύ και δεν είχε αρκετό έρμα.

Στις 10 Αυγούστου 1628, μόλις λίγα λεπτά μετά το παρθενικό του ταξίδι, μια δυνατή ριπή ανέμου γέμισε τα πανιά του, με αποτέλεσμα το πλοίο να ανατραπεί και να πάρει νερό. Βυθίστηκε γρήγορα στο λιμάνι της Στοκχόλμης, παίρνοντας μαζί του περισσότερους από 30 ναυτικούς και τεχνίτες.

 

Το Vasa παρέμεινε βυθισμένο για 333 χρόνια πριν ανακαλυφθεί εκ νέου στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Μετά από μια εκτεταμένη και επίπονη επιχείρηση διάσωσης , το πλοίο βγήκε στην επιφάνεια το 1961, εξαιρετικά καλά διατηρημένο χάρη στα κρύα, υφάλμυρα νερά της Βαλτικής Θάλασσας.

Η διαδικασία διατήρησης που ακολούθησε ήταν εξίσου προκλητική, περιλαμβάνοντας καινοτόμες τεχνικές για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατήρησης του πλοίου. Σήμερα, το Vasa είναι το επίκεντρο του μουσείου, ένας απτός σύνδεσμος με τη ναυτική κληρονομιά της Σουηδίας και μια απόδειξη της ανθεκτικότητας όσων προσπάθησαν να το επαναφέρουν στη ζω

 

Το Μουσείο Βάσα είναι κάτι περισσότερο από μια προθήκη για το πλοίο. είναι μια συναρπαστική εμπειρία που μεταφέρει τους επισκέπτες στον 17ο αιώνα. Η μοναδική διαμόρφωση του χώρου του μουσείου έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει αυτήν την εμπειρία.

Το ίδιο το Vasa στεγάζεται σε μια ειδικά κατασκευασμένη, ελεγχόμενη από το κλίμα αίθουσα που επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν το πλοίο από έξι διαφορετικά επίπεδα. Αυτή η προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων παρέχει απαράμιλλη θέα στα περίπλοκα σκαλίσματα και τις δομικές λεπτομέρειες του Vasa, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να εκτιμήσουν τη δεξιοτεχνία που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του.

 

Εκτός από το ίδιο το πλοίο, το μουσείο διαθέτει μια ποικιλία εκθεμάτων που παρέχουν πλαίσιο και βάθος στην ιστορία του Βάσα. Αυτά τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο, όπως ρούχα, όπλα, εργαλεία και προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος, τα οποία προσφέρουν όλα μια ματιά στη ζωή όσων έπλευσαν στο Vasa.

 Διαδραστικές οθόνες και ενημερωτικά πάνελ βοηθούν τους επισκέπτες να κατανοήσουν την κατασκευή του πλοίου, το άμοιρο ταξίδι του και τις αξιοσημείωτες προσπάθειες για τη διάσωση και τη διατήρησή του. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης προσωρινές εκθέσεις που εξερευνούν ευρύτερα θέματα στη ναυτική ιστορία και την αρχαιολογία.

 

Ο σχεδιασμός και η διάταξη του Μουσείου Vasa διασφαλίζουν ότι κάθε επίσκεψη είναι τόσο εκπαιδευτική όσο και ελκυστική. Οι ευρύχωρες και προσεκτικά επιμελημένες γκαλερί του επιτρέπουν μια απρόσκοπτη ροή επισκεπτών, ενώ η χρήση παρουσιάσεων πολυμέσων και πρακτικών δραστηριοτήτων καλύπτουν όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα.

 Είτε είστε λάτρης της ιστορίας, είτε είστε λάτρης της ναυτιλίας είτε απλά ένας περίεργος ταξιδιώτης, το Μουσείο Vasa προσφέρει ένα μαγευτικό ταξίδι στο ναυτικό παρελθόν της Σουηδίας. Καθώς εξερευνάτε το μουσείο, δεν μπορείτε παρά να νιώσετε μια αίσθηση δέους και ευλάβειας για το πλοίο και τους ανθρώπους που εργάστηκαν ακούραστα για να μοιραστούν την ιστορία του με τον κόσμο.

 

Συμπερασματικά, το Μουσείο Vasa στη Στοκχόλμη είναι ένα αξιόλογο ίδρυμα που προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα ιστορίας, αρχαιολογίας και ναυτικής παράδοσης. Το κεντρικό του αξιοθέατο, το Vasa, είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση των φιλοδοξιών και των προκλήσεων του 17ου αιώνα, που ζωντανεύουν μέσω της σχολαστικής συντήρησης και του καινοτόμου σχεδιασμού των μουσείων.


Μια επίσκεψη στο Μουσείο Βάσα δεν είναι απλώς μια εξερεύνηση ενός ναυαγίου αλλά ένα ταξίδι στο παρελθόν, όπου ζωντανεύουν οι ιστορίες ναυτικών, τεχνιτών και βασιλιάδων, αιχμαλωτίζοντας τη φαντασία και εμπνέοντας μια βαθύτερη εκτίμηση για την κοινή μας ναυτική κληρονομιά.

 

Pin It

Who's Online

We have 116 guests and no members online

News Flash

17 Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Αυτός ο συναρπαστικός κόσμος στον οποίο ζούμε, έχει πολλά να προσφέρει.

Read more ...

Καλόγριες καλλιεργούν μαριχουάνα για να θεραπεύσουν τον κόσμο!!!

 

Read more ...

Ο Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης που θυμίζει σκηνές από Παράδεισο και Κόλαση μαζί (30 photo)

Ο Wat Rong Khun, ευρύτερα γνωστός και ως Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης, είναι χτισμένος με μια πολύ απλή ιδέα. Ο δημιουργός του, Chalermchai Kositpipat, ήθελε να

Read more ...

1.000 Ετών Μούμια μέσα σε Άγαλμα του Βούδα

 

Μια σάρωση Σπειροειδής αξονικής τομογραφίας (CT) ενός βουδιστικού αγάλματος από τον 11ο ή τον 12ο αιώνα αποκάλυψε ένα

Read more ...

Η επιστήμη απέδειξε πως ο Freddie Mercury ήταν ο μεγαλύτερος τραγουδιστής όλων των εποχών

Υπάρχει αμφιβολία για το ποιος παίρνει το στέμμα?

Read more ...

15 Υβρίδια φτιαγμένα με Photoshop Part 2

Τα μυθικά πλάσματα πάντα μας γοητεύουν - από τους μαγικούς μονόκερους και τους δράκους μέχρι τις Νεραιδες και τις Γοργόνες.

Read more ...