The Smoking Terror

Pin It

 

 

Ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τράβηξε αυτή τη φωτογραφία του ηφαιστείου Momotombo στη δυτική Νικαράγουα. Αυτό το ενεργό Υφαίστιο κάποτε το περιγράφανε ως " Smoke Teror " σε ένα σύνολο αναφορών του 1902.

Το 1898, ο υπολοχαγός Walker του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ διερεύνησε τη Νικαράγουα για πιθανή διαδρομή διαύλου . Καθώς ο Walker διέσχισε την περιοχή κοντά στο Momotombo, περιέγραψε το ηφαίστειο ως μια ψηλή, αιχμηρή κορυφή από θείου που εκπέμπει μεγάλους όγκους ατμών από την κορυφή. Το νέφος αυτής της εικόνας του Ιουλίου του 2018 μπορεί να είναι παρόμοιο με τον ατμό που περιγράφεται από τον Walker. Επτά χρόνια μετά την έρευνα του Walker (1905), το Momotombo εκρήγεται. Πάνω από 100 χρόνια αργότερα, ξεκίνησε μια νέα εκρηκτική φάση το 2015.

Ένα κανάλι λάβα τρέχει κάτω από την ανατολική πλευρά του ηφαιστείου, όπου η  έχει φτάσει στο χαμηλό περιβάλλον. Αυτό το κανάλι υπήρχε πριν από την έκρηξη του 2015, οπότε έδωσε την πιο πρόσφατη ροή λάβας ένα εύκολο μονοπάτι προς τα κάτω από τον κρατήρα. Τα δάση της Λάβας εμφανίζονται και στις δύο πλευρές του καναλιού ως βράχος.

Ένα γεωθερμικό πεδίο περιβάλλει το Momotombo και έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από το 1983. Τα καυτά ανοίγματα στην επιφάνεια της Γης όπου εκπέμπεται ηφαιστειακό αέριο ή ατμός - βρίσκονται γύρω από το Momotombo. Η παρουσία ανοιγμάτων υποδεικνύει ότι το μάγμα είναι κοντά στην επιφάνεια, δημιουργώντας τις θερμές συνθήκες για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας.

Λόγω της βορειοανατολικής υποβάθμισης της πλάκας κοκοφοίνικα κάτω από τη Νικαράγουα, πολλά ηφαίστεια μπορούν να βρεθούν κατά μήκος της δυτικής ακτής της χώρας. Ακριβώς βόρεια του Momotombo βρίσκεται η καλντέρα Monte Galán, μια κυκλική ηφαιστειακή λάβα γεμάτη με παλαιότερες ηφαιστειακές δραστηριότητες , βλάστηση και μικρές λιμνοθάλασσες. Το Momotombo μοιράζεται επίσης μια λίμνη με το αδρανές ηφαίστειο Apoyeque κατά μήκος της λίμνης Managua. Μαζί σχηματίζουν ένα μικρό τμήμα του μεγαλύτερου δακτυλίου της φωτιάς .

Η φωτογραφία Αστροναύτη ISS056-E-94636 αποκτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2018 με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5 που χρησιμοποιεί φακό 1600 χιλιοστών και παρέχεται από τη Μονάδα Παρακολούθησης Κλινικών της ISS και τη Μονάδα Γεωπονίας και Τηλεπισκόπησης Johnson Space Center. Η εικόνα λήφθηκε από μέλος του πληρώματος της Expedition 56. Η εικόνα έχει περικοπεί και ενισχυθεί για να βελτιώσει την αντίθεση και τα αντικείμενα του φακού έχουν αφαιρεθεί. Το Πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποστηρίζει το εργαστήριο ως μέρος του εθνικού εργαστηρίου ISS για να βοηθήσει τους αστροναύτες να τραβήξουν φωτογραφίες της Γης που θα έχουν μεγαλύτερη αξία για τους επιστήμονες και το κοινό και να κάνουν αυτές τις εικόνες ελεύθερα διαθέσιμες στο Διαδίκτυο. Πρόσθετες εικόνες που έχουν τραβήξει οι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες μπορούν να προβληθούν στη φωτογραφία NASA / JSC Gateway to Astronaut της Γης. Λεζάντα του Andrea Meado, Jacobs Technology, σύμβασης JETS στη NASA-JSC.

 

 

Pin It

Who's Online

We have 41 guests and no members online

News Flash

Ατέλειωτο Ζουμ με ατελείωτες εικόνες

Read more ...

Μια δουλειά και αυτή λάθος Part 1

Read more ...

Illusion 2

Read more ...

Όταν τα Δέντρα «πεινάνε»!

Read more ...

Διάσημες γυναίκες που φορούν περούκες συνεχώς

Read more ...

Θυμόσαστε τον Azis Mrazish; Δεν θα το πιστέψετε για την αλλαγή που έκανε

 Σίγουρα θυμάστε τον σκανδαλιάρη διάσημο Azis, ο οποίος, με τα μουσικά του βίντεο έγινε άφησε εποχή ακόμα και με τις διαφορές

Read more ...