Πόσοι δορυφόροι περιστρέφονται γύρω από τη Γη;

Pin It

Χιλιάδες δορυφόροι που περιστρέφονται γύρω από τη Γη είναι

μικροί - όπως αυτός ο κύβος που φαίνεται εδώ να απελευθερώνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Φαίνεται ότι κάθε εβδομάδα, ένα πύραυλος εκτοξεύεται στο διάστημα μεταφέροντας  ρόβερ στον Άρη ,  τουρίστες  ή, συνηθέστερα,  δορυφόρους . Η ιδέα ότι «ο χώρος γεμίζει κόσμο » υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, αλλά πόσο κόσμο έχει; Και πόσο κόσμο θα έχει;

Είμαι  καθηγητής φυσικής  και διευθυντής του  Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας  στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Λόουελ. Πολλοί δορυφόροι που τέθηκαν σε τροχιά χάλασανε και κάηκαν στην ατμόσφαιρα, αλλά χιλιάδες παραμένουν. Οι ομάδες  που παρακολουθούν  τις εκτοξεύσεις δορυφόρων  δεν αναφέρουν πάντα τους ίδιους ακριβείς αριθμούς, αλλά η γενική τάση είναι σαφής - και εκπληκτική.

How-many-satellites-are-orbiting-Earth

Από τότε που η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε τον Sputnik -τον πρώτο δορυφόρο το 1957, η ανθρωπότητα βάζει σταθερά όλο και περισσότερα αντικείμενα σε τροχιά κάθε χρόνο. Κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, υπήρξε μια αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη, με  περίπου 60 έως 100 δορυφόρους να εκτοξεύονται ετησίως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2010 .

Αλλά από τότε, ο ρυθμός αυξάνεται δραματικά.

Μέχρι το 2020, 114 εκτοξεύσεις μετέφεραν περίπου 1.300 δορυφόρους στο διάστημα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 1.000 νέους δορυφόρους ετησίως. Όμως καμία χρονιά στο παρελθόν δεν συγκρίνεται με το 2021. Από τις 16 Σεπτεμβρίου, περίπου 1.400 νέοι δορυφόροι έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τον γύρο της Γης και αυτό θα αυξηθεί όσο περνάει το έτος. Μόλις αυτόν τον μήνα, η SpaceX  ανέπτυξε ακόμη 51 δορυφόρους Starlink  σε τροχιά.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτήν την εκθετική ανάπτυξη. Πρώτον, δεν ήταν ποτέ ευκολότερο να μεταφερθεί ένας δορυφόρος στο διάστημα. Για παράδειγμα, στις 29 Αυγούστου 2021, ένας  πύραυλος SpaceX μετέφερε αρκετούς δορυφόρους - συμπεριλαμβανομένου ενός που  έφτιαξαν οι μαθητές μου  - στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στις 11 Οκτωβρίου 2021, αυτοί οι δορυφόροι θα αναπτυχθούν σε τροχιά και ο αριθμός των δορυφόρων θα αυξηθεί ξανά.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι πύραυλοι μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους δορυφόρους πιο εύκολα - και φθηνά - από ποτέ. Μάλλον, οι δορυφόροι έχουν γίνει μικρότεροι χάρη στην ηλεκτρονική επανάσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία - το 94% - όλων των διαστημοπλοίων που εκτοξεύθηκαν το 2020 ήταν μικροί δορυφόροι -  δορυφόροι που ζυγίζουν λιγότερο από περίπου 1.320 λίβρες (600 κιλά).

Η πλειοψηφία αυτών των δορυφόρων χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση της Γης ή για επικοινωνίες και διαδίκτυο. Με στόχο να φέρουν το διαδίκτυο σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές του πλανήτη, δύο ιδιωτικές εταιρείες, η  Starlink της SpaceX και η  OneWeb  , ξεκίνησαν μαζί σχεδόν 1.000 smallsats μόνο το 2020. Ο καθένας  σχεδιάζει να εκτοξεύσει περισσότερους από 40.000 δορυφόρους  τα επόμενα χρόνια για να δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται «μεγαστερισμοί» σε τροχιά χαμηλής γης.

Αρκετές άλλες εταιρείες  κοιτάζουν αυτήν την αγορά 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ , κυρίως η  Amazon με το Project Kuiper .
Ένας γεμάτος ουρανός

 


Με την τεράστια αύξηση των δορυφόρων, οι φόβοι για ένα συνωστισμένο ουρανό έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα. Μια μέρα αφότου η SpaceX εκτόξευσε τους πρώτους 60 δορυφόρους Starlink, οι αστρονόμοι άρχισαν να τους  βλέπουν να αποκλείουν τα αστέρια . Ενώ ο αντίκτυπος στην ορατή αστρονομία είναι εύκολα κατανοητός, οι αστρονόμοι φοβούνται ότι μπορεί να  χάσουν την ευαισθησία 70% σε ορισμένες συχνότητες λόγω παρεμβολών από δορυφορικούς μεγαστερισμούς όπως το Starlink.

Οι ειδικοί μελετούν και συζητούν τα  πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται από αυτούς τους "αστερισμούς"  και τρόπους με τους οποίους οι  δορυφορικές εταιρείες θα μπορούσαν να τα αντιμετωπίσουν . Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού και της φωτεινότητας των δορυφόρων, την κοινή χρήση της θέσης τους και την υποστήριξη καλύτερου λογισμικού επεξεργασίας εικόνας.

Όμως η χαμηλή γήινη τροχιά γεμίζει διαστημικά σκουπίδια  και αυξάνεται η πιθανοτητα  συγκρούσεων .

 

ΠΗΓΗ: www.space.com   από την Supriya Chakrabarti , Καθηγήτρια Φυσικής, Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Lowell

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Injoy.gr

Pin It

Who's Online

We have 115 guests and no members online

News Flash

Υβρίδια φτιαγμένα με Photoshop Part 4

Read more ...

Μια δουλειά και αυτή λάθος Part 1

Read more ...

Ξεσπάστε εδώ!!!

 Άσχημη μέρα στην δουλειά?

Read more ...

20 Διαφορετικά εξώφυλλά ταινιών Part 1

Part 1

Read more ...

Η Χαλάρωση σε άλλο επίπεδο!!!

10 Προτάσεις για το Γκαράζ σας

 

Read more ...