Η Γη πάλλεται κάθε 26 δευτερόλεπτα, αλλά οι σεισμολόγοι δεν φαίνεται να συμφωνούν γιατί!

Pin It

Τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, αυτός ο μυστηριώδης παλμός έχει τεκμηριωθεί σε πολλές ηπείρους.

 

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν η Γη έχει τον δικό της καρδιακό παλμό; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι ισχύει. Κάθε 26 δευτερόλεπτα, ένας λεπτός παλμός, γνωστός ως «μικροσεισμός», αντηχεί μέσω του φλοιού της Γης. Αυτό το φαινόμενο έχει ιντριγκάρει τους σεισμολόγους για δεκαετίες, ωστόσο η αιτία παραμένει ένα μυστήριο. Λοιπόν, τι προκαλεί τους παλμούς της Γης;

 erth pulse

 Ο παλμός, γνωστός και ως «μικροσεισμός» ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 από τον ερευνητή Jack Oliver στο Γεωλογικό Παρατηρητήριο Lamont-Doherty. iStock

Η ανακαλυψη των παλμων της Γης

Η πρώτη τεκμηριωμένη παρατήρηση του παλμού της Γης χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον γεωλόγο Jack Oliver . Ο Oliver, πρωτοπόρος στην έρευνα τεκτονικών πλακών, παρατήρησε ένα επαναλαμβανόμενο χτύπημα στα σεισμόμετρα, υποδεικνύοντας μια σταθερή σεισμική δραστηριότητα. Ονόμασε αυτό το φαινόμενο «μικροσεισμός» και υπέθεσε ότι η πηγή του θα μπορούσε να είναι κάπου στον νότιο ή στον ισημερινό Ατλαντικό Ωκεανό.

Ωστόσο, μόλις το 2005 ο μικροσεισμός κέρδισε σημαντική προσοχή. Ο Γκρεγκ Μπένσεν, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Μπόλντερ, έπεσε πάνω σε ένα ισχυρό σήμα από μια μακρινή πηγή ενώ εργαζόταν με σεισμικά δεδομένα. Αυτή η ανακάλυψη κέντρισε την περιέργεια των ερευνητών, οδηγώντας σε περαιτέρω έρευνες και προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αιτία πίσω από τους παλμούς της Γης.

Η φυση του σεισμικου θορυβου

Για να κατανοήσουμε τους παλμούς της Γης, πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε την έννοια του σεισμικού θορύβου. Ο σεισμικός θόρυβος αναφέρεται στους κραδασμούς και τις διαταραχές που συμβαίνουν εντός του φλοιού της Γης, ακόμη και σε περιόδους σχετικά ήρεμων περιόδων. Μία από τις κύριες πηγές σεισμικού θορύβου είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από τον ήλιο στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργώντας ανέμους, καταιγίδες, ωκεάνια ρεύματα και κύματα. Όταν αυτά τα κύματα φτάνουν στην ακτογραμμή, μεταφέρουν την ενέργειά τους στη στεριά, προκαλώντας δονήσεις που μπορούν να ανιχνευθούν από τα σεισμόμετρα.

Σύμφωνα με τον Mike Ritzwoller , σεισμολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, ο σεισμικός θόρυβος είναι συγκρίσιμος με το χτύπημα σε ένα γραφείο. Η κρούση παραμορφώνει την περιοχή κοντά στο σημείο επαφής και η δόνηση μεταδίδεται σε ολόκληρη την επιφάνεια. Ομοίως, τα σεισμικά κύματα διαδίδονται μέσω της Γης, επιτρέποντας στους σεισμολόγους να μελετήσουν αυτά τα μοτίβα και να αποκτήσουν γνώσεις για το εσωτερικό της Γης.

Το μυστηριο του παλμου της Γης

Ενώ ο σεισμικός θόρυβος κατά τις περιόδους ησυχίας είναι γνωστό φαινόμενο, οι παλμοί της Γης κάθε 26 δευτερόλεπτα παραμένουν ένα μυστήριο. Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν την ακριβή αιτία αυτής της τακτικής σεισμικής δραστηριότητας, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συναίνεση. Μερικοί επιστήμονες προτείνουν ότι οι παλμοί είναι αποτέλεσμα κυμάτων που χτυπούν τις ακτές, ενώ άλλοι προτείνουν την ηφαιστειακή δραστηριότητα ως πιθανή αιτία .

Ο Gary Holcomb, γεωλόγος του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, διεξήγαγε μια μελέτη το 1980 που βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ του μικροσεισμού και των καταιγίδων. Ωστόσο, το έργο του, μαζί με την προηγούμενη έρευνα του Τζακ Όλιβερ, δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής εκείνη την εποχή και ο κανονικός σεισμικός τύμπανος συνέχισε να αγνοείται.

Κολπος της Γουινεας: Βασικη τοποθεσια

Το 2005, η ομάδα του Μπένσεν στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Μπόλντερ, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη στην έρευνά της για τους παλμούς της Γης. Αναλύοντας τα blips από διάφορες οπτικές γωνίες, μπόρεσαν να τριγωνοποιήσουν την προέλευση του παλμού στον Κόλπο της Γουινέας, συγκεκριμένα μια περιοχή γνωστή ως Bight of Bonny. Αυτή η περιοχή, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής, έγινε το επίκεντρο της μετέπειτα έρευνας.

 

 Ο όρμος του Bonny στον Κόλπο της Γουινέας, από όπου πηγάζει ο παλμός. Wikimedia Commons

 Ο Γκάρετ Όιλερ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, περιόρισε περαιτέρω την πηγή του παλμού στον Κόρφο του Μπόνυ. Τα ευρήματα του Euler υποστήριξαν τη θεωρία ότι οι παλμοί προκλήθηκαν από κύματα που χτυπούσαν την υφαλοκρηπίδα. Καθώς τα κύματα συναντούν το στερεό έδαφος σε αυτήν την περιοχή, η πίεση παραμορφώνει τον πυθμένα του ωκεανού, παράγοντας σεισμικούς παλμούς που αντανακλούν τη δράση των κυμάτων.

Κυματα εναντιον ηφαιστειων: Η συζητηση συνεχιζεται

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κύματα είναι η κύρια αιτία των παλμών της Γης, η επιστημονική κοινότητα δεν είναι απολύτως πεπεισμένη. Το 2013, ο Yingjie Xia και η ομάδα του από το Ινστιτούτο Γεωδαισίας και Γεωφυσικής στο Wuhan της Κίνας, πρότειναν μια εναλλακτική θεωρία. Πρότειναν ότι το σημείο προέλευσης του παλμού, το οποίο τυχαίνει να βρίσκεται κοντά σε ένα ηφαίστειο στο νησί του Σάο Τομέ, αυξάνει την πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας ως κινητήρια δύναμη πίσω από τον μικροσεισμό.

 

Μια άλλη εξήγηση έδειξε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τον μικροσεισμό.

Ένας παρόμοιος μικροσεισμός που προκαλείται από ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να παρατηρηθεί στο ηφαίστειο Aso στην Ιαπωνία. Αυτές οι ομοιότητες οδήγησαν ορισμένους ερευνητές να θεωρήσουν την ηφαιστειακή υπόθεση ως μια εύλογη εξήγηση για τους παλμούς της Γης. Ωστόσο, η συζήτηση συνεχίζεται και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί οριστικά η αιτία.

Αναπαντητα ερωτηματα

Καθώς το μυστήριο γύρω από τους παλμούς της Γης παραμένει, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Γιατί το Bight of Bonny παρουσιάζει αυτό το μοναδικό φαινόμενο ενώ άλλες υφαλοκρηπίδες και ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο δεν το κάνουν; Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στον συγκεκριμένο χρονισμό των παλμών κάθε 26 δευτερόλεπτα; Αυτά τα συναρπαστικά αινίγματα παρουσιάζουν συναρπαστικές ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων να ξεκλειδώσουν τα μυστικά που κρύβονται κάτω από τα πόδια μας.

Ενώ η μελέτη των παλμών της Γης μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τους πρωταρχικούς στόχους της σεισμολογίας, είναι ένα συναρπαστικό πεδίο έρευνας που ρίχνει φως στις περίπλοκες λειτουργίες του πλανήτη μας. Όπως υποστηρίζει ο Mike Ritzwoller, υπάρχουν ακόμα βαθιά και ανεξήγητα φαινόμενα που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Το ταξίδι για την αποκάλυψη των μυστηρίων των παλμών της Γης συνεχίζεται, με ώθηση την περιέργεια και την αφοσίωση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Τελικες σκεψεις

Οι παλμοί της Γης κάθε 26 δευτερόλεπτα μαγεύουν την επιστημονική κοινότητα με το ρυθμικό τους μυστήριο. Παρά τις δεκαετίες έρευνας, η ακριβής αιτία αυτών των μικροσεισμών παραμένει άγνωστη. Είτε είναι αποτέλεσμα κυμάτων που σφυροκοπούν τις ακτές είτε ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο παλμός της Γης παρέχει μια συνεχή υπενθύμιση των δυναμικών δυνάμεων που λειτουργούν κάτω από τα πόδια μας. Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να εξερευνούν αυτό το φαινόμενο, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι μελλοντικές ανακαλύψεις θα μας φέρουν πιο κοντά στην κατανόηση των μυστικών που κρύβονται στον λεπτό καρδιακό παλμό της Γης.

ΠΗΓΗ:mysteriesrunsolved-com
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Injoy.gr

Pin It

Who's Online

We have 26 guests and no members online

News Flash

17 Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Αυτός ο συναρπαστικός κόσμος στον οποίο ζούμε, έχει πολλά να προσφέρει.

Read more ...

Καλόγριες καλλιεργούν μαριχουάνα για να θεραπεύσουν τον κόσμο!!!

 

Read more ...

Ο Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης που θυμίζει σκηνές από Παράδεισο και Κόλαση μαζί (30 photo)

Ο Wat Rong Khun, ευρύτερα γνωστός και ως Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης, είναι χτισμένος με μια πολύ απλή ιδέα. Ο δημιουργός του, Chalermchai Kositpipat, ήθελε να

Read more ...

1.000 Ετών Μούμια μέσα σε Άγαλμα του Βούδα

 

Μια σάρωση Σπειροειδής αξονικής τομογραφίας (CT) ενός βουδιστικού αγάλματος από τον 11ο ή τον 12ο αιώνα αποκάλυψε ένα

Read more ...

Η επιστήμη απέδειξε πως ο Freddie Mercury ήταν ο μεγαλύτερος τραγουδιστής όλων των εποχών

Υπάρχει αμφιβολία για το ποιος παίρνει το στέμμα?

Read more ...

15 Υβρίδια φτιαγμένα με Photoshop Part 2

Τα μυθικά πλάσματα πάντα μας γοητεύουν - από τους μαγικούς μονόκερους και τους δράκους μέχρι τις Νεραιδες και τις Γοργόνες.

Read more ...