Η Αφροδίτη συγκράτησε το νερό της εκπληκτικά καλά κατά τη διάρκεια της ιστορίας της

Pin It

Ονομάστηκε Αφροδίτη στην αρχαία θεά της γονιμότητας, ο πλανήτης Αφροδίτη δεν θα μπορούσε να είναι πιο εχθρικός για τον άνθρωπο όπως

τον ξέρουμε. Εκτός από το ότι είναι ο πιο καυτός πλανήτης στο Ηλιακό Σύστημα, η Αφροδίτη έχει επίσης μια ατμόσφαιρα που είναι 92 φορές πιο πυκνή από τη Γη, και βιώνει τακτικά βροχή με θειικό οξύ. Όμως, όπως έχουμε μάθει από πολλές έρευνες, η Αφροδίτη κάποτε είχε πολύ πιο ήπιο κλίμα και είχε ακόμη και τεράστιους ωκεανούς στην επιφάνειά της.

Για τους αστρονόμους και τους γεωλόγους, το καίριο ερώτημα είναι, πόσο νερό είχε η Αφροδίτη κατά τη διάρκεια αυτής της μαζικής μετάβασης; Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Moa Persson του Σουηδικού Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής (IRF), η Αφροδίτη στην πραγματικότητα διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού της τα τελευταία 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Σε αντίθεση με ό, τι πίστευαν προηγουμένως οι ερευνητές, η Αφροδίτη έχασε μόνο μια μικρή ποσότητα νερού από ένα δραπέτο φαινόμενο θερμοκηπίου.

Για τη διατριβή της, η Persson ανέλυσε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το όργανο ανάλυσης του διαστήματος πλάσματος και των ενεργειακών ατόμων του IRF (ASPERA-4), το οποίο μελέτησε την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ως μέρος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) Venus Express . Αυτό το όργανο μετρά τα ρέοντα σωματίδια που διαφεύγουν από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς αλληλεπιδρά με φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο (γνωστός και ως ηλιακός άνεμος).


Η αποτύπωση του καλλιτέχνη για το Venus Express να εκτελεί αεροβραϊκούς ελιγμούς στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014. : ESA – C. Carreau

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Persson προσπάθησε να προσδιορίσει πόσα από τα φορτισμένα σωματίδια (ιόντα) που ρέουν από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης ήταν μόρια νερού. Όπως εξήγησε ο Persson σε δελτίο τύπου του IRF :

    «Η επιφάνεια της Αφροδίτης σήμερα είναι συγκρίσιμη με την κόλαση. Είναι εξαιρετικά ξηρή και έχει θερμοκρασία 460 βαθμούς κελσίου, αλλά ιστορικά η επιφάνεια ήταν πιο φιλόξενη με πλούσιο νερό που θα μπορούσε να φτάσει σε βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων αν απλωθεί εξίσου στην επιφάνεια. Αυτό το νερό έχει εξαφανιστεί από την Αφροδίτη. Η διατριβή μου δείχνει ότι μόνο λίγα εκατοστά αυτού του νερού έχουν διαφύγει στο διάστημα. "

Κατά μέσο όρο, δύο ιόντα υδρογόνου (H + ) διαφεύγουν από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης για κάθε ένα ιόν οξυγόνου (O + ), το οποίο υποδηλώνει απώλεια νερού. Αυτό που έδειξε ο Persson είναι ότι ο αριθμός των ιόντων υδρογόνου που διαφεύγουν ποικίλλει κατά τη διάρκεια του 11ετούς ηλιακού κύκλου του Ήλιου, με περισσότερα ιόντα να χάνονται κατά τη διάρκεια ενός ηλιακού ελάχιστου από το μέγιστο του ηλιακού (αφού πολλά ωθούνται στην ατμόσφαιρα από τον ηλιακό άνεμο) .

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά διαφυγής για τα ιόντα οξυγόνου βρέθηκαν να αυξάνονται με αύξηση της ενέργειας που υπάρχει στον ανάντη ηλιακό άνεμο. Αυτό δείχνει ότι η Αφροδίτη εμποδίζει αποτελεσματικά τον ηλιακό άνεμο να απομακρύνει την ατμόσφαιρα των συστατικών του. Βάσει αυτής της σχέσης μεταξύ του ηλιακού ανέμου και των ποσοστών διαφυγής, ο Πέρσον εξέτασε τότε πώς εξελίχθηκε η δραστηριότητα του Ήλιου με την πάροδο του χρόνου.

 


Η αποτύπωση του καλλιτέχνη για την επιφάνεια της Αφροδίτης, που δείχνει τις καταιγίδες αστραπής και ένα ηφαίστειο στο βάθος. Credit και ©: European Space Agency / J.Από αυτό, κατάφερε να παρατείνει τον ρυθμό διαφυγής του νερού από την ατμόσφαιρα της η Αφροδίτης πίσω στα 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και διαπίστωσε ότι θα είχε χαθεί 0,02 έως 0,6 μέτρα (0,8 ίντσες έως 2 πόδια) νερό σε ολόκληρη την επιφάνεια της Αφροδίτης. Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Αφροδίτη μπορεί κάποτε να είχε καλυφθεί σε ωκεανούς που είχαν βάθος δεκάδων έως εκατοντάδων μέτρων.

Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα που απέκτησε δείχνουν ότι η τρέχουσα διαδικασία διαφυγής για τα ιόντα υδρογόνου και οξυγόνου στη Αφροδίτη δεν μπορεί να εξηγήσει την απώλεια των επιφανειακών της υδάτων. Εν τω μεταξύ, αυτή η έρευνα, σε συνδυασμό με αποστολές που έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις του ηλιακού ανέμου στις ατμόσφαιρες του Άρη και της Γης, παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς ο ηλιακός άνεμος παίζει ενεργό ρόλο στην ατμοσφαιρική εξέλιξη.

Θέτει επίσης σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε ζωή που υπήρχε στην Αφροδίτη πολύ καιρό. Όπως εξήγησε ο Persson :

    «Στη διατριβή μου, υπολόγισα πόση ποσότητα νερού διέφυγε από την Αφροδίτη στο παρελθόν. Κοίταξα πώς επηρεάζεται η διαφυγή ιόντων από τις παραλλαγές του ηλιακού ανέμου σήμερα και πώς ο ηλιακός άνεμος έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ελπίζω να γίνουν περαιτέρω συγκρίσεις για τις ατμοσφαιρικές απώλειες της Αφροδίτης, της Γης και του Άρη. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον τώρα που μπορεί να έχουν βρεθεί σημάδια ζωής στην Αφροδίτη. "

 


Τα αεροσκάφη όπως το VAMP ατμοσφαιρικών ελιγμών (VAMP) θα μπορούσαν να εξερευνήσουν τις κορυφές των νεφών της Αφροδίτης για πιθανά σημάδια ζωής.  Northrop Grumman Corp.

 Από τότε που οι ερευνητές ανέφεραν την ανίχνευση φωσφενίου και γλυκίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, οι επιστήμονες ανυπομονούσαν να αποσταλεί μια άλλη αποστολή για να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά. Ενώ υπάρχουν πολλές προτάσεις για την εξερεύνηση της επιφάνειας με ειδικά σχεδιασμένους περιηγητές , η δυνατότητα μικροβίων και / ή ακραίων φαινομένων στις κορυφές σύννεφων της Αφροδίτης υπογραμμίζει τη σημασία των εναέριων εννοιών .

Αυτά θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή ενός ημιπλωμένου αεροπορικού οχήματος όπως η πλατφόρμα ελιγμών της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης (VAMP, που φαίνεται παραπάνω) ή ανεμόπτερα όπως η ακτίνα Bio-εμπνευσμένη για ακραία περιβάλλοντα και Zonal Explorations (BREEZE). Η NASA έχει ακόμη διερευνήσει τη δυνατότητα χρήσης αεροσκαφών, όπως το High-Altitude Venus Operational Concept (HAVOC), που θα μπορούσε απλώς να επιπλέει στα σύννεφα και να συλλέγει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Μελετώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ του ηλιακού ανέμου και της ατμοσφαιρικής απώλειας στην Αφροδίτη, τη Γη και τον Άρη - με το πρόσθετο όφελος από το να γνωρίζουν πώς αυτό σχετίζεται με την απώλεια νερού και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα - οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να ξεκλειδώσουν το μυστικό του πώς προέκυψε η ζωή στο Ηλιακό μας Σύστημα και γιατί ορισμένοι πλανήτες μπόρεσαν να το συντηρήσουν και άλλοι όχι. Θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει δείχνοντας το δρόμο προς αποδείξεις προηγούμενης ζωής (ή κάποιες που εξακολουθούν να υπάρχουν!)

Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν από την Persson ως μέρος της διδακτορικής της διατριβής - με τίτλο " Escape to Space or Return to Venus: Ion Flows Measured by Venus Express " - την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Umeå της Σουηδίας. Ο αντίπαλός της στη σχολή ήταν ο Δρ Ντμίτρι Τίτοφ του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας του Διαστήματος (ESTEC). Η πλήρης διατριβή της μπορεί να προβληθεί στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Umeå .

Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2020 από τον Matt Williams

ΠΗΓΗ: www.universetoday.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:Injoy.gr

Pin It

Who's Online

We have 59 guests and no members online

News Flash

17 Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Αυτός ο συναρπαστικός κόσμος στον οποίο ζούμε, έχει πολλά να προσφέρει.

Read more ...

Καλόγριες καλλιεργούν μαριχουάνα για να θεραπεύσουν τον κόσμο!!!

 

Read more ...

Ο Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης που θυμίζει σκηνές από Παράδεισο και Κόλαση μαζί (30 photo)

Ο Wat Rong Khun, ευρύτερα γνωστός και ως Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης, είναι χτισμένος με μια πολύ απλή ιδέα. Ο δημιουργός του, Chalermchai Kositpipat, ήθελε να

Read more ...

1.000 Ετών Μούμια μέσα σε Άγαλμα του Βούδα

 

Μια σάρωση Σπειροειδής αξονικής τομογραφίας (CT) ενός βουδιστικού αγάλματος από τον 11ο ή τον 12ο αιώνα αποκάλυψε ένα

Read more ...

Η επιστήμη απέδειξε πως ο Freddie Mercury ήταν ο μεγαλύτερος τραγουδιστής όλων των εποχών

Υπάρχει αμφιβολία για το ποιος παίρνει το στέμμα?

Read more ...

15 Υβρίδια φτιαγμένα με Photoshop Part 2

Τα μυθικά πλάσματα πάντα μας γοητεύουν - από τους μαγικούς μονόκερους και τους δράκους μέχρι τις Νεραιδες και τις Γοργόνες.

Read more ...