User profile

Χιμπατζήδες και Ελέφαντες «τιμούν» τους νεκρούς τους

Pin It

skulls-injoy.gr

 

Οι χιμπατζήδες είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με

νεκρά μέλη του είδους τους, επισκέπτονται πτώματα και ακόμη συμπεριφέρονται με πένθιμη συμπεριφορά. Επιπλέον, οι ελέφαντες το κάνουν αυτό και αλληλεπιδρούν ακόμη και με σκελετούς ελεφάντων. Δείχνουν όμως οι χιμπατζήδες αναγνώριση και προτίμηση σε σκελετούς που ανήκουν στο δικό τους είδος; Προηγουμένως, η επιστημονική κοινότητα έδινε λίγη προσοχή σε αυτή την πτυχή, υποθέτοντας ότι οι χιμπατζήδες μπορεί να έχουν ελάχιστη γνώση της ανατομίας του σκελετού του χιμπατζή.

 

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, με επικεφαλής τον André Gonçalves, δοκίμασε τώρα την οπτική προσοχή των χιμπατζήδων σε μια σειρά από εικόνες κρανίων που μπορεί να είναι ή όχι μέρος του είδους τους. «Χρησιμοποιήσαμε εικόνες προσώπων, κρανίων και πέτρες σε σχήμα κρανίου που αντιπροσωπεύουν τέσσερα διαφορετικά είδη», λέει ο Gonçalves.

 

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα κρανία των χιμπατζήδων έχουν στην πραγματικότητα στοιχεία που μοιάζουν με το πρόσωπο, γενικά περιγράμματα και μια γενική διάταξη ματιού-μύτης-δοντιού, η οποία πιθανώς ενεργοποιεί ένα δίκτυο περιοχών του εγκεφάλου που αρχικά εξελίχθηκε για να ανιχνεύει και να επεξεργάζεται πρόσωπα.

 elephant-injoy.gr

Οι χιμπατζήδες φαίνεται απλώς να ξέρουν πότε ένα κρανίο μοιάζει με αυτό ενός χιμπατζή. «Αυτό εξηγεί γιατί βλέπουμε πρόσωπα σε πράγματα όπως σύννεφα και βράχους, και τα κρανία των πρωτευόντων μοιάζουν με πρόσωπα όσο οτιδήποτε άλλο στη φύση», προσθέτει ο Gonçalves. Αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στη Royal Society of Open Science, είναι συνεπή με προηγούμενα πειράματα πεδίου σε αφρικανικούς ελέφαντες.

 

Το 2006, η Karen McComb και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Sussex διαπίστωσαν ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον για τα κρανία και τους κυνόδοντες από οποιοδήποτε άλλο ερέθισμα. Ωστόσο, οι μηχανισμοί μπορεί να μην ήταν οι ίδιοι.

 

Σύμφωνα με τον Gonçalves, οι άγριοι ελέφαντες πιθανότατα αλληλεπιδρούσαν με αυτά τα κρανία με βάση προηγούμενες εμπειρίες. Όμως τα κρανία των ελεφάντων χάνουν πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως τα αυτιά και το κέρατο, που είναι σημαντικά για την επικοινωνία τους. «Τα κρανία των χιμπατζήδων, από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να διατηρούν τα γενικά χαρακτηριστικά του προσώπου», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Phys.org.

 

Για να δοκιμάσουν την οπτική προσοχή των χιμπατζήδων, ο Gonçalves και η ομάδα του διεξήγαγαν μια σειρά από τρία πειράματα χρησιμοποιώντας μια συσκευή παρακολούθησης ματιών για να χαρτογραφήσουν ακριβώς πού κοιτούσαν οι χιμπατζήδες και για πόσο καιρό.

 

Τα αποτελέσματα δείχνουν όχι μόνο ότι οι χιμπατζήδες δείχνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση στα πρόσωπα των χιμπατζήδων, αλλά και μια παρόμοια προκατάληψη προς τα κρανία των χιμπατζήδων, παρατηρώντας τα πιο μακριά και προσεκτικά τα δόντια. «Όταν ένας άγριος χιμπατζής βρει ένα κρανίο, πιθανότατα θα το προσέξει, γιατί μοιάζει με δικό του», καταλήγει ο Gonçalves.

Πηγή: Phys.org

Pin It

Who's Online

We have 89 guests and no members online

News Flash

17 Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Αυτός ο συναρπαστικός κόσμος στον οποίο ζούμε, έχει πολλά να προσφέρει.

Read more ...

Καλόγριες καλλιεργούν μαριχουάνα για να θεραπεύσουν τον κόσμο!!!

 

Read more ...

Ο Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης που θυμίζει σκηνές από Παράδεισο και Κόλαση μαζί (30 photo)

Ο Wat Rong Khun, ευρύτερα γνωστός και ως Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης, είναι χτισμένος με μια πολύ απλή ιδέα. Ο δημιουργός του, Chalermchai Kositpipat, ήθελε να

Read more ...

1.000 Ετών Μούμια μέσα σε Άγαλμα του Βούδα

 

Μια σάρωση Σπειροειδής αξονικής τομογραφίας (CT) ενός βουδιστικού αγάλματος από τον 11ο ή τον 12ο αιώνα αποκάλυψε ένα

Read more ...

Η επιστήμη απέδειξε πως ο Freddie Mercury ήταν ο μεγαλύτερος τραγουδιστής όλων των εποχών

Υπάρχει αμφιβολία για το ποιος παίρνει το στέμμα?

Read more ...

15 Υβρίδια φτιαγμένα με Photoshop Part 2

Τα μυθικά πλάσματα πάντα μας γοητεύουν - από τους μαγικούς μονόκερους και τους δράκους μέχρι τις Νεραιδες και τις Γοργόνες.

Read more ...