Ζωντανοί βράχοι (Trovants of Romania) που μεγαλώνουν και κινούνται

Pin It

Η Ρουμανία, μια χώρα γνωστή για τα όμορφα τοπία και τη

πλούσια ιστορία της, φιλοξενεί επίσης ένα σπάνιο και αινιγματικό γεωλογικό φαινόμενο - τους Trovants. Αυτές οι λεγόμενες «ζωντανές πέτρες» έχουν γοητεύσει τους ντόπιους και τους επιστήμονες για αιώνες. Με την ικανότητά τους να μεγαλώνουν και να κινούνται, τα trovant έχουν γίνει πηγή θρύλων και μύθων στην περιοχή.

 

Αυτοί οι τροβάντες ή ζωντανοί και κινούμενοι γεωλογικοί σχηματισμοί βρίσκονται κοντά στο Ulmet στα βουνά Buzăului της Ρουμανίας. Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

 

 Τι ακριβώς είναι όμως αυτοί οι μυστηριώδεις βράχοι και πώς έχουν τέτοια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά;

 

Ο θρύλος των Τρόβαντων

 

Αυτή η εικόνα δείχνει πώς ένας βράχος Trovant μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται. 

  Στη Ρουμανία, η πιο διάσημη τοποθεσία για το Trovants είναι στο Costesti, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στην κομητεία Valcea. Οι ντόπιοι χωρικοί θεωρούν τους Τρόβαντες ζωντανούς, αφού τους είδαν να μεγαλώνουν και να μετακινούνται από γενιά σε γενιά. Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, οι βράχοι είναι προϊόν υπερφυσικών δυνάμεων ή ακόμα και έργο εξωγήινων όντων.

 

 

Γεωλογική Εξήγηση

Για τους γεωλόγους, το Trovants είναι από καιρό ένα μαγευτικό μυστήριο. Αλλά μέσα από χρόνια έρευνας και μελέτης, μπόρεσαν να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από αυτούς τους παράξενους γεωλογικούς σχηματισμούς.

 

Ο Σχηματισμός των Τρόβανς

Πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια, οι παλαιοσεισμοί δημιούργησαν ένα είδος γεωλογικού φαινομένου που ονομάζεται Trovants. Είναι επίσης γνωστά ως «τσιμεντοειδείς ψαμμίτες» ή «σκυρόδεμα». Οι Τρόβαντες αποτελούνται από ένα κέντρο σκληρής πέτρας που περιβάλλεται από ψαμμίτη και ποικίλλουν σε μέγεθος από μικρά βότσαλα έως τεράστιους ογκόλιθους που ζυγίζουν αρκετούς τόνους.

Οι Τρόβαντες σχηματίζονται κάτω από εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες που περιλαμβάνουν σεισμικές μετατοπίσεις, ίζημα άμμου στα ποτάμια και βροχή και πολύ χρόνο. Η διαδικασία ξεκινά όταν η άμμος συσσωρεύεται γύρω από έναν σκληρό πέτρινο πυρήνα και τσιμεντώνεται από νερό με υψηλή συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου. Αυτό το μείγμα συγχωνεύεται για να κάνει αυτούς τους πραγματικά συναρπαστικούς βράχους γνωστούς από τους ντόπιους ως «πέτρες που αναπτύσσονται».

 

Η ανάπτυξη του Trovants

Αυτό που κάνει τους Trovants ακόμα πιο συναρπαστικούς είναι η ικανότητά τους να αναπτύσσονται. Όταν υπάρχει ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις, οι τροβάντες τείνουν να απορροφούν μέταλλα στη βροχή. Αυτό, μαζί με το σχηματισμό των αποθέσεων άμμου και ψαμμίτη που υπάρχουν ήδη, προκαλεί μια χημική αντίδραση που ασκεί τεράστια πίεση στο εσωτερικό του trovant. Ως αποτέλεσμα, ο βράχος διαστέλλεται προς τα έξω από τον πυρήνα του προς τον εξωτερικό φλοιό του, κάνοντάς τον να αναπτυχθεί στην επιφάνεια.

Με την πάροδο του χρόνου, μικρές αποθέσεις ωθούνται προς τα έξω, αυξάνοντας το μέγεθος του βράχου και δίνοντάς του μια ανώμαλη εμφάνιση. Έτσι πήραν το όνομά τους - «καλλιεργώντας πέτρες». Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σχετικά αργός, με λίγα μόνο εκατοστά να προστίθενται κάθε χίλια χρόνια. Αλλά κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, αυτοί οι βράχοι έχουν εξελιχθεί σε μοναδικούς και συναρπαστικούς σχηματισμούς.

 

Το κίνημα των Τρόβανς

 

Τρόβαντες σε κίνηση στο Φυσικό Καταφύγιο του Μουσείου Τρόβανς της Ρουμανίας; Πηγή εικόνας: Fishki

Εκτός από την ανάπτυξή τους, οι Trovants έχουν επίσης την ικανότητα να κινούνται – αν και εξαιρετικά αργά. Αυτή η κίνηση είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας ανάπτυξής τους. Καθώς απορροφούν ορυκτά και επεκτείνονται, αλλάζουν ουσιαστικά το τοπίο γύρω τους, δημιουργώντας για τον εαυτό τους ένα μονοπάτι για να μετακινούνται μικρές αποστάσεις σε σημαντικές περιόδους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι Τρόβαντες μετακινούνται λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως οι έντονες βροχοπτώσεις ή η σεισμική δραστηριότητα. Αν και η κίνησή τους είναι σχεδόν ανεπαίσθητη στους ανθρώπους, έχει παρατηρηθεί μέσω γεωλογικών μελετών και ενδείξεων μετατοπισμένων αντικειμένων που βρέθηκαν κοντά στους σχηματισμούς Trovant.

 

 

Ελλειπτικά στρώματα μέσα στο Trovants

Με το πέρασμα των χρόνων, οι γεωλόγοι έχουν ανοίξει πολλά Trovant για να μελετήσουν τη σύνθεση και τη διαδικασία σχηματισμού τους. Ανακάλυψαν ότι όχι σε αντίθεση με τους δακτυλίους δέντρων, αυτοί οι γεωλογικοί σχηματισμοί έχουν επίσης πολλαπλά ελλειπτικά στρώματα με δακτυλίους μέσα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βράχια αναπτύσσονται αποτελεσματικά μέσω φυσαλίδων προς τα έξω όταν βρέχει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μαζεύουν περαιτέρω αποθέσεις άμμου από το περιβάλλον τους και συνεχίζουν να αναπτύσσονται αργά με τα χρόνια. Αυτό εξηγεί τα στρώματα που έχουν παρατηρήσει οι γεωλόγοι μέσα στα Trovants που έχουν ανοίξει.

Τουριστικό αξιοθέατο

Οι Trovants, οι συναρπαστικοί «ζωντανοί βράχοι» που φαίνονται να μεγαλώνουν, έχουν κάνει την τοποθεσία δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στη Ρουμανία. Για να προστατεύσει αυτές τις ασυνήθιστες γεωλογικές δημιουργίες, ο τοπικός φορέας ανέπτυξε το φυσικό καταφύγιο «Muzeul Trovantilor» ή το Μουσείο Trovants στην κομητεία Valcea το 2004. Το μουσείο προστατεύεται πλέον από την UNESCO.

Τελικές σκέψεις

Αν και μπορεί να φαίνονται ζωντανοί, οι Τρόβανς δεν είναι τεχνικά ζωντανά όντα. Είναι απλά ένας μοναδικός και συναρπαστικός τύπος σχηματισμού βράχου που υπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αλλά δεν είναι περίεργο που έχουν γίνει μύθοι και θρύλοι. Άλλωστε, οι τροβάντες είναι ό,τι πιο κοντινό σε ζωντανούς βράχους, και υπάρχουν πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο στον πλανήτη, καθιστώντας τους μέρος της αρχαίας ιστορίας.

Συμπερασματικά, οι Trovants της Ρουμανίας μπορεί να φαίνονται σαν κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η ύπαρξή τους είναι μια απόδειξη για τα θαύματα και τα μυστήρια του φυσικού μας κόσμου. Αν λοιπόν βρεθείτε ποτέ στο Costesti ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ρουμανίας όπου βρίσκονται αυτοί οι ζωντανοί βράχοι, αφιερώστε λίγο χρόνο για να θαυμάσετε τη μοναδική ομορφιά τους και να αναλογιστείτε τα μυστήρια που κρύβονται μέσα τους.

Pin It

Who's Online

We have 20 guests and no members online

News Flash

17 Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Αυτός ο συναρπαστικός κόσμος στον οποίο ζούμε, έχει πολλά να προσφέρει.

Read more ...

Καλόγριες καλλιεργούν μαριχουάνα για να θεραπεύσουν τον κόσμο!!!

 

Read more ...

Ο Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης που θυμίζει σκηνές από Παράδεισο και Κόλαση μαζί (30 photo)

Ο Wat Rong Khun, ευρύτερα γνωστός και ως Λευκός Ναός της Ταϊλάνδης, είναι χτισμένος με μια πολύ απλή ιδέα. Ο δημιουργός του, Chalermchai Kositpipat, ήθελε να

Read more ...

1.000 Ετών Μούμια μέσα σε Άγαλμα του Βούδα

 

Μια σάρωση Σπειροειδής αξονικής τομογραφίας (CT) ενός βουδιστικού αγάλματος από τον 11ο ή τον 12ο αιώνα αποκάλυψε ένα

Read more ...

Η επιστήμη απέδειξε πως ο Freddie Mercury ήταν ο μεγαλύτερος τραγουδιστής όλων των εποχών

Υπάρχει αμφιβολία για το ποιος παίρνει το στέμμα?

Read more ...

15 Υβρίδια φτιαγμένα με Photoshop Part 2

Τα μυθικά πλάσματα πάντα μας γοητεύουν - από τους μαγικούς μονόκερους και τους δράκους μέχρι τις Νεραιδες και τις Γοργόνες.

Read more ...